Kevätlukukausi 2012


Tarinoita autonomian ajan henkilöistä

Verkkolehti

Aineistokirjoitusjakso

Dekkarijakso

Syyslukukausi 2011

1. Jakso - - Omaelämäkerta ja lukupäiväkirja

2. Jakso - Sanaluokkien ja sijamuotojen kertaus

**3. Jakso - Runeberg-projekti yhteistyössä historian ja kuvataiteen kanssa**


Ryhmätarinointikokeilut

Ensimmäisellä jaksolla tehdään kaksi tehtävää: elämäkerta ja lukupäiväkirja.


picsay-1315163266.jpg
Lukupäiväkirjaohjeet


 • Lukupäiväkirja tehdään konseptipaperille (sitä löytyy äikän luokasta lokerikosta).
 • Jos kaipaat apua kirjan hankkimisessa, kerro siitä opettajalle.
 • Lukupäiväkirja pitää palauttaa viimeistään 22.9.
 • Jos tarvitset lisäaikaa, tule kertomaan siitäkin hyvissä ajoin ennen viimeistä palautuspäivää.Omaelämäkertaohjeet


 • Omaelämäkerran viimeinen palautuspäivä on 22.9.
 • Jos tarvitset lisäaikaa, tule sopimaan siitä opettajan kanssa reilusti ennen viimeistä palautuspäivää.
 • Työ etenee kahdessa vaiheessa, joita on kuvattu tarkemmin alla:

1. Vaihe - aineiston keräämistä ja muistiinpanojen tekemistä


 • Ensimmäisessä vaiheessa keräät vihkoon ja sen väliin mahdollisimman paljon materiaalia elämästäsi: kuvia ja muita muistoja ja erilaisia muistiinpanoja.
 • Aluksi tuntuu helposti siltä, että ei muista mitään, mutta kun alkaa vaan muistella, niin pikkuhiljaa alkaa tulla asioita mieleen.
 • Muista, että voit myös haastatella ihmisiä, jotka ovat tunteneet sinut esim. jo pienestä pitäen.
 • Voit muistella esimerkiksi: paikkoja, lomia, ystäviä, perhettä, sukua, leikkejä, jouluja, synttäreitä, leluja ja leikkejä, leikkipaikkoja, lempiruokia, päivähoitokokemuksia, harrastuksia, kaikkea kouluun liittyvää jne.
 • Voit myös miettiä elämääsi tällä hetkellä. Voit kertoa esimerkiksi siitä, mikä sinua kiinnostaa tai mistä pidät. Voit myös haaveilla tulevaisuudesta. Voit vaikkapa piirtää tai leikata lehdistä kuvia, jotka liittyvät elämääsi kahdenkymmenen vuoden kuluttua
 • Kaiken kaikkiaan tähän muistiinpanovaiheeseen kannattaa panostaa, sillä mitä enemmän sinulla on kassassa muistiinpanoja yms. ennen varsinaisen tekstin kirjoittamista, sitä helpompaa varsinaisen tekstin kirjoittaminen on

Tässä videossa on esimerkkejä siitä, mihin elämäkerrassan esimerkiksi voisi tarttua:
2. Vaihe - varsinaisen tekstin kirjoittaminen ja kansien tekeminen


 • Mieti millaisia lukuja elämäkertasi sisältää (Yksi luku voi käsitellä esimerkiksi vauva-aikoja, seuraava leikki-ikää, kolmas ala-astetta, ja viimeinen nykyhetkeä. Tämä on vain yksi esimerkki, muitakin mahdollisuuksia on)
 • Kirjoita varsinainen teksti. Voit kirjoittaa käsin tai koneella. Jos kirjoitat koneella, se täytyy kuitenkin tehdä kotona. Voit lähettää koneella kirjoitetun työn opettajalle tulostettavaksi (nina.rantapuu@gmail.com) tai tulostaa kotona
 • Muista kirjoittaa kokonaisin lausein. Alla on esimerkki kokonaisin lausein kirjoitetusta tekstistä. Siinä kerrotaan kirjoittajan lempielokuvista. (Tämä on kuitenkin täysin tuulesta temmattu esimerkki, ei esim. open TOP 3 -lista :)

Elokuvat – TOP 3

 1. Titanic
 2. Kuolleiden runoilijoiden seura
 3. Pelikaanimies

On vaikea nimetä kolmea parasta elokuvaa, koska hyviä elokuvia on niin paljon. Yksi suurimpia suosikkejani on kuitenkin Titanic ja olenkin nähnyt sen monta kertaa. Pidän siitä, koska se on niin romanttinen ja siinä on hyvät näyttelijät. Koska Titanic perustuu tositapahtumiin, se myös saa aina miettimään, miten järkyttävää laivan uppoaminen oikeasti oli.

Yleensä pidän hauskoista elokuvista, mutta myös toisena listallani on elokuva, jota ei voi sanoa hauskaksi. Kuolleiden runoilijoiden seura on jo aika vanha elokuva, mutta senkin jaksaa katsoa aina uudestaan ja uudestaan. Se kertoo englantilaisessa sisäoppilaitoksessa opiskelevista pojista, joilla on lievästi sanottuna erikoinen äidinkielen opettaja.

Listalla kolmantena oleva elokuva, Pelikaanimies, on oikeastaan lastenelokuva (tai koko perheen elokuva). Se on hyvä esimerkki lasten elokuvasta, jota jaksaa hyvin katsoa vanhemmatkin, koska se on niin hyvin tehty. Myös siinä on loistavat näyttelijät, hieno musiikki ja koskettava tarina. Elokuva kertoo pelikaanista, joka elää hetken ihmisten maailmassa ja koettaa opetella ihmisten tavoille. Elokuvassa on mielestäni hienosti kuvattu sitä, miten ymmärtämättömiä me ihmiset usein olemme kaikkea totutusta poikkeavaa kohtaan.

 • Tee lopuksi elämäkerrallesi kannet, jotka houkuttelevat lukemaan. Muista laittaa oma nimesi reilusti näkyviin :)