Tervetuloa opiskelemaan yläkoulun äikkää


Täältä tulevat löytymään lukuvuoden 2016-2017 äikän kurssien ohjeet ja tehtävät. Jokaisella vuosiluokalla on omat sivunsa. Linkit luokkatasokohtaisille sivuille löytyvät tuosta vasemmalta sivupalkista. Tällä ensimmäisellä sivulla on kaikkia koskevia yleisiä ohjeita ja vinkkejä.

Tämän wikin lisäksi käytössämme on Vihdin kunnan virallisen oppimisalustan Edisonin mukana tulevat Googlen kouluappsit sekä opettajan ylläpitämä FB-sivu, josta löytyy esimerkiksi tuntitehtävävinkkejä.

Oppimateriaalit ja välineet


Oppilailla ei ole mukana raahattavia henkilökohtaisia äikän oppikirjoja. Sen sijaan käytämme esimerkiksi opettajan tekemää sähköistä materiaalia, jota löytyy esimerkiksi täältä. Lisäksi hyödynnämme luokasta löytyviä oppikirjoja, erilaisia verkkoaineistoja, lehtiä, kirjoja yms.

Olisi hyvä, että kaikilla olisi oma kirjastokortti, sillä yläkoulun äikän OPS sisältää myös kirjojen lukemista. Kirjastoauto käy koululla parillisen viikon torstaisin klo 9.00-11.00. 7B ja 9B voivat käydä siellä oppitunnin aikana ja muut voivat käydä pitkällä välitunnilla klo 10.20-10.40.

Tärkeä väline on vihko. Se on syytä pitää visusti tallessa! Töitä on mahdollista tehdä vihkon ohella myös sähköisille alustoille, mutta jokaisella oppitunnilla pitää vihkoon tehdä päivämäärällä varustettu merkintä, josta vähintään selviää, mitä olet tunnilla saanut aikaan. Vihkon avulla arvioidaan mm. tuntityöskentelyä ja työskentelyprosessien edistymistä.

Perinteisten oppimateriaalien ohella käytössä on joka tunti neljä iPadia ja kaksi Chromebookia sekä avoin langaton verkko, joka mahdollistaa myös omien laitteiden käytön. Myös opettajan pöytäkone luovutetaan aina tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan oppilaskäyttöön.

Mitä tunneilla tehdään?


tuntikuvat.jpg


Se mitä tunneilla tehdään, perustuu opetussuunnitelmaan. Opetussuunnitelman tavoitteisiin voidaan päästä monin eri tavoin ja tavoitteena onkin, että jokainen löytää itselleen mielekkäimmät tehtävät ja työtavat. Jokaisella vuosineljänneksellä on yleensä muutama pakollinen tehtävä, mutta muutoin ohjelma suunnitellaan kunkin oppilaan tarpeiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Kaikkien ei siis tarvitse tehdä samassa tahdissa samaa. Omien töiden ja ideoiden keksimisen avuksi on kehitetty keksimiskaavio. Mikäli oppilaalla on vaikeuksia keksiä itseään kiinnostavaa ja opetussuunnitelman mukaista tekemistä, hän voi tehdä opettajan antamia tehtäviä.

Yleisenä tavoitteena on yksinkertaisesti oppia tekemään töitä, oppia oppimaan ja löytää mahdollisesti kadoksissa ollut oppimisen ilo. Hyvin tärkeänä tavoitteena on myös oppia uskomaan omiin kykyihin ja positiiviseen tulevaisuuteen.

Työskentelytavat


Äikässä harjoitellaan paljon aitoa dialogia ja yhdessä ajattelemisen taitoa. Tiimityöskentelyyn kannustetaan mutta ketään ei siihen pakoteta.

treenit.jpg


Arviointi


Arviointi tapahtuu opetussuunnitelman mukaan. Yläkoulun opiskelu tähtää oppilaan tavoitteiden mukaisen päättötodistuksen saamiseen. Opetusuunnitelman mukaan arvioinnin tulee olla luotettavaa ja perustua monipuoliseen näyttöön. Siksi onkin tärkeää, että erilaisia näyttöjä osaamisesta ja työskentelystä kertyy lukukausien aikana riittävästi. Oppilaan on myös tärkeä oppia dokumentoimaan tekemisiään ja huolehtimaan siitä, että kaikesta tehdystä ja opitusta jää joku jälki. Myös itse- ja vertaisarviointia harjoitetaan ja harjoitellaan säännöllisesti.

Kunkin jakson arviointikriteerit näkyvät aina jakson alusta alkaen täältä wikistä ja vihkosta.